توانایی‌های لازم برای شغل خیاطی

  • مهارت برش الگو
  • شناخت از انواع پارچه‌ها و ویژگی‌های آن‌ها
  • مهارت عالی در دوزندگی
  • علاقه زیاد به طراحی، دوخت و مد و آگاهی از جدیدترین نوع آن‌ها
  • توجه به علایق و گرایش‌های مشتریان
  • خلاقیت و قدرت تجسم طرح‌ها
  • مهارت ارتباطی مناسب در مقابل مشتریان
  • دقت و توجه به جزئیات
  • توانایی حفظ تمرکز در ساعات کار طولانی
  • ظاهری خوب و پسندیده
  • داشتن پشتکار و تجربه
  • داشتن نظم و مدیریت زمان برای تحویل به موقع سفارشات
  • داشتن سلامت جسمی

 

نحوه ورود به شغل خیاطی

برای آموزش حرفه‌ای در این شغل می‌توانید پس از گذراندن سال اول دبیرستان وارد رشته خیاطی شاخه کار و دانش (گرایش‌های لباس زنانه، لباس شب و عروس، دوخت‌های تزئینی، وسایل منزل، ضخیم‌دوزی، ظریف‌دوزی، لباس مردانه)  یا فنی و حرفه‌ای (رشته‌های طراحی و دوخت) شوید. افراد علاقه‌مند نیز می‌توانند در این رشته‌ها تا مقاطع بالاتر در دانشگاه‌ها ادامه تحصیل دهند. هر فرد با هر سن و تحصیلاتی می‌تواند با گذراندن دوره‌های مرتبط در آموزشگاه‌های خیاطی زیر نظر سازمان فنی و حرفه‌ای مدرک معتبر دریافت کند. بیشتر این دوره‌های آموزشی برای خانم‌ها برگزار می‌شود. در کنار همه این موارد، روش استاد و شاگردی نیز برای یادگیری این شغل امکان‌پذیر است. علاقه‌مندان می‌توانند در کنار یک خیاط ماهر به شکل تجربی کار خیاطی را یاد بگیرند.

 

فرصت‌های شغلی و بازار کار خیاطی

خیاط می‌تواند برای کارگاه‌های خیاطی کوچک، تولیدکنندگان لباس، شرکت‌های طراحی مد  لباس و سایر مراکز مرتبط کار کند. زمینه کارآفرینی و ‌خوداشتغالی در این شغل بسیار زیاد است. خیاطان علاقه‌مند و توانمند با داشتن تجربه و سرمایه کافی می‌توانند با راه‌اندازی کارگاه‌های خیاطی حتی در خانه به طور مستقل کار کنند. همچنین می توانند با گذراندن موفق آزمون مربی‌گری و دریافت مجوز از وزارت کار، آموزشگاه خیاطی تاسیس کنند و به عنوان مربی به کار آموزش مشغول شوند.

 

شخصیت‌های مناسب شغل خیاط

در یک انتخاب شغل صحیح و درست، عوامل مختلفی از جمله ویژگی‌های شخصیتی، ارزش‌ها، علایق، مهارت‌ها، شرایط خانوادگی، شرایط جامعه برای هر فرد باید در نظر گرفته شوند. یکی از مهم‌ترین این عوامل ویژگی‌های شخصیتی است. شناخت درست شخصیت هر فرد فرآیندی پیچیده و محتاج به تخصص و زمان کافی است. البته هر فرد ویژگی‌های منحصر به فرد خود را دارد، حتی افرادی که به نوعی تیپ شخصیتی مشابه دارند، باز هم در برخی موارد با یکدیگر متفاوت اند. به طور کلی همیشه افراد موفقی از تیپ‌های شخصیتی مختلف در همه مشاغل هستند و نمی‌توان دقیقا اعلام کرد که فقط تیپ‌های شخصیتی خاصی در این شغل موفق می‌شوند. اما طی تحقیقاتی که صورت گرفته تیپ‌های شخصیتی که برای این شغل معرفی می‌شوند، عموما این کار را بیشتر می‌پسندند و رضایت شغلی بیشتری در آن داشته‌اند.

 

وظایف اصلی یک خیاط در برنامه ریزی صحیح برای تهیه لباس‌ها تعریف می‌شود. برخی وظایف به شرح زیر است:

  1. شناخت ابزار کار
  2. اندازه‌گیری اندام و برش الگو
  3. انواع دوخت (نازک دوزی، ضخیم دوزی، سری دوزی)
  4. تعیین زمان و تخمین هزینه لازم برای سفارش
  5. طراحی مدل و دوخت انواع لباس‌ها
  6. اپل گذاری، پرو و رفع عیب و آسترکشی
  7. آشنایی با انواع پارچه و توانایی محاسبه مقدار پارچه لازم برای انواع لباس
  8. راه اندازی، سرویس، نگهداری و دوخت لباس با انواع چرخ خیاطی

 

چگونه می‌توان مهارت‌های لازم در شغل خیاطی را کسب کرد؟

چنانچه علاقه‌مندان این شغل، قصد آموزش تخصصی داشته باشند، می‌توانند در مدارس فنی‌ و حرفه‌ای در رشته طراحی دوخت تحصیل کنند و تحصیلات تکمیلی را در دانشگاه ادامه دهند. همچنین ثبت‌نام در آموزشگاه‌ها و نزد مدرسان خصوصی جهت یادگیری اصول خیاطی امکان‌پذیر است. یک خیاط باید مهارت‌هایی همچون شناخت انواع پارچه، انواع دوخت‌و‌دوز، نظم و مدیریت زمان، برش الگو و ارتباطات اجتماعی مناسب داشته باشد.

 

کسب مهارت در خیاطی چه میزان زمان لازم دارد؟

موفقیت در یادگیری خیاطی ارتباط مستقیمی با میزان علاقه، استعداد، نوع آموزش، نحوه تدریس مربی، میزان فعالیت و پشتکار هنرجو دارد. کسب تجربه در طول زمان از دیگر عوامل موفقیت در این زمینه می‌باشد. پس از کسب مهارت در خیاطی می‌توان از این هنر جهت اشتغال بهره برد و در مراکز گوناگون به کار مشغول شد.

 

وسایل مورد نیاز برای شغل خیاطی چیست؟

لازم است هنرجویان جهت شروع آموزش در خیاطی ابزارآلات مرتبط با آن را تهیه نمایند. این وسایل عبارت‌اند از:

کاغذ الگو، قیچی پارچه، صابون، خط‌کش بلند، گچ، نخ، کاربن خیاطی، رولت و … .

بدیهی است خیاطانی که به‌‌طور مستقل مشغول به کار هستند، شخصاً باید ابزار مورد نیاز را تهیه کنند؛ لیکن در‌صورتی‌که فعالیت خیاطی در مراکز تولیدی و تحت استخدام کارفرما باشد، این ابزارآلات در محیط کار فراهم است و ایشان موظف به دوخت‌ودوز و انجام سفارشات در موعد مقرر خواهند بود.

 

وضعیت استخدام در شغل خیاطی چگونه است؟

در صنعت خیاطی همچون سایر مشاغل، شیوه‌های گوناگونی برای استخدام وجود دارد. زمینه اشتغال ارا‌ئه‌کنندگان خدمات خیاطی در کارگاه‌های تولیدی و شرکت‌های تولید پوشاک و طراحی مد و لباس وجود دارد. در هنگام استخدام ضرورت دارد قراردادی مکتوب میان کارفرما و خیاط تنظیم شود. جهت تضمین حقوق طرفین، کارشناسان حقوقی لامینگو می‌توانند با تنظیم قرارداد سفارشی استخدام به شما کمک کنند. همچنین می‌توانید از نمونه قرارداد استخدام خیاط در بانک قرارداد لامینگو استفاده نمایید.

 

 

به تمامی سوالات و نظرات در سریع ترین زمان پاسخ داده خواهد شد

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *