خَیّاط (در گذشته: دَرزی) کسی است که بهوسیله پارچه یا چرم میتواند پوششی برای انسان پدید آورد که انواع لباسهای زنانه، مردانه و بچگانه توسط شغل خیاطی تولید و به بازار عرضه میگردد.
معرفی شغل خیاط
شغل خیاطی هنر و حرفه دوخت انواع لباس، پرده و … است. خیاط فردی است که بر اساس سفارشات مشتریان به دوخت انواع لباس، پرده و … می پردازد. برخی از خیاط ها به صورت فردی و برخی در کارگاه های خیاطی یا شرکت های تولید لباس، همراه گروهی از خیاط ها کار می کنند.
هنر خیاطی در بسیاری موارد با هنرهای دیگر مانند بافتنی، رودوزی، تکه دوزی، قلاب بافی، سنگ دوزی، مروارید دوزی و … در ارتباط است و خیاط در دوخت سفارشات خود از آنها استفاده می کند.
خیاط باید انواع پارچه را شناخته و در دوخت ودوز مهارت داشته باشد. همچنین داشتن خلاقیت و مهارت در طراحی برای این شغل لازم است. در کنار همه این ها شاید بتوان داشتن تجربه را مهم ترین عامل موفقیت در شغل خیاطی دانست. هرچه خیاط تجربه بیشتری داشته باشد، در کارش موفق تر خواهد بود. برای ورود به این شغل می توانید آموزش رسمی دیده و مدرک معتبر دریافت کنید و یا اینکه از راه کارآموزی و کار با یک استاد کار در این شغل ماهر شوید.
ساعت کار خیاط معمولا به صورت تمام وقت است. البته برای برخی سفارشات و در برخی زمان های سال مانند اعیاد، ساعات کاری او بیشتر و فشرده تر خواهد شد. به طوری که گاهی در شب ها و روز های تعطیل نیز مجبور به انجام کار می شود. البته برخی از خیاط ها به خصوص خانم های خیاط، به صورت پاره وقت به این کار مشغول هستند.
محل کار خیاط در کارگاه های خیاطی یا شرکت های تولید لباس می باشد.
در ادامه برای آشنایی بیشتر با شغل خیاطی اطلاعات کاملی در زمینه وظایف، مهارت و دانش مورد نیاز، تحصیلات لازم و نحوه ورود به شغل، فرصت های شغلی و بازار کار و میزان درآمد خیاط ارائه می شود.
وظایف خیاط
- خیاط معمولا از طرح های جدید در دوخت لباس ها، پرده ها و… استفاده می کند. در مجموع وظایف خیاط عبارتند از :
- توافق با مشتری درباره نوع پارچه و مدل لباس یا پرده
- گرفتن اندازه مشتری
- تعیین زمان و هزینه لازم برای سفارش مشتری
- ایجاد طرح (مطابق نمونه های موجود یا ایجاد طرح های جدید)، تهیه الگو، برش پارچه و دوخت اولیه
- انجام پرو اولیه
- دوخت نهایی سفارش مشتری